top of page

Κατηγορίες & Παραδείγματα //

Κατηγορίες //

Υπάρχουν χιλιάδες ιδεοψυχαναγκασμοί αλλά μερικοί μπορούν να κατηγοριοποιηθούν:

  • θέματα βίας: σκέψεις & παρορμήσεις όπως: «θα σκοτώσω τα παιδιά μου», «θα χτυπήσω κάποιον με το αυτοκίνητό μου», «θα μαχαιρώσω τους γονείς μου-φοβία για μαχαίρια» κλπ. Τα άτομα με ΙΨΔ πολλές φορές έχουν πλούσια φαντασία.

  • αριθμοφοβίες: σκέψεις για «καλούς» και «κακούς» αριθμούς κλπ.. Δεν είναι αστείο καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θεωρούν κακούς, γρουσούζικους κ.ά. τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς, την πινακίδα του αυτοκινήτου τους κλπ..

  • θέματα μόλυνσης: είναι οι λεγόμενοι «washers» που πλένονται έως και 50 φορές την ημέρα για να αποφύγουν πιθανή μόλυνση από μικρόβια ή άλλες ασθένειες όπως ο ιός του AIDS που μερικοί νομίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

  • θέματα σεξουαλικού περιεχομένου: αμφιβολίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα του ατόμου, σκέψεις εξευτελισμού όπως συνουσία μέσα σε ιερούς ναούς, συνουσία με ζώα κλπ.. Είναι η φύση της διαταραχής τέτοια που τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να μιλήσουν σε κάποιον γιατί ντρέπονται για τις σκέψεις τους, κάτι που τους οδηγεί σε απόγνωση.

  • βλάσφημες σκέψεις: διάφορες σκέψεις ακατάλληλου περιεχομένου όπως βλασφημία για ιερά πρόσωπα κλπ.. Να σημειωθεί εδώ ότι πολλοί άνθρωποι με ΙΨΔ είναι θρησκευόμενοι, κάτι που τους δημιουργεί όχι μόνο πρόβλημα στις ιδεοληψίες τους αφού αναρωτιούνται πώς και σκέφτηκαν κάτι τέτοιο αλλά μερικοί νομίζουν ότι έχουν πέσει θύματα δαιμόνων!

  • θέματα ελέγχου: είναι οι λεγόμενοι «checkers» που κάνουν συνεχείς ελέγχους σε διακόπτες, βρύσες κλπ. και συνήθως εφαρμόζουν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό όπως το να ελέγχουν ένα διακόπτη συγκεκριμένες φορές.

  • ζωοφοβίες: φοβίες για σκυλιά, πουλιά, έντομα κλπ.. Σε πολλές περιπτώσεις του ocd, η φοβία είναι η ιδεοληψία και ο ψυχαναγκασμός είναι η αποφυγή καταστάσεων που σχετίζονται με τη φοβία, όπως εδώ. Π.χ. ένας που φοβάται τα περιστέρια γιατί νομίζει ότι θα του βγάλουν τα μάτια δεν πρόκειται ποτέ να πάει στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα που είναι γεμάτο με τα συμπαθή αυτά πτηνά.

 

διάφορες άλλες ιδεοληψίες: φοβία για τα αεροπλάνα, κλειστοφοβία, φόβος για σεισμούς και φυσικές καταστροφές, φόβος του θανάτου κλπ.. Μερικές ιδεοληψίες δεν έχουν έντονους ψυχαναγκασμούς (όπως για τους σεισμούς) κι έτσι μένουν απλές φοβίες και όχι ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.


   Υπάρχουν από την άλλη, διάφοροι άλλοι ψυχαναγκασμοί όπως η λίστα ακόμα και με τα πράγματα που θα αγοράσουμε από το περίπτερο, τάση να μετράμε τα πάντα όπως τις πλάκες του πεζοδρομίου κ.ά.
   Είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος για να το αντιμετωπίσει κατά μέτωπο στη συνέχεια. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ερώτηση προς τον εαυτό του όπως: «Αν δεν πατήσω στο κέντρο της πλάκας του πεζοδρομίου τι μπορεί να συμβεί;».

Παραδείγματα //

   Ένα ακραίο αλλά αληθινό παράδειγμα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και ατυχούς σύμπτωσης είναι όταν δύο μικρά αδέρφια στις ΗΠΑ έπασχαν από μια φωτοευαισθησία και δε μπορούσαν να βγουν έξω από το σπίτι παρά μόνο από το σούρουπο και μετά, καθώς ο ήλιος τους προκαλούσε εγκαύματα. Τους μπήκε λοιπόν έντονα η ιδέα ότι είναι βρυκόλακες (ιδεοληψία) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακόψουν το σχολείο και να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες (καταναγκασμός) αφού ήθελαν πλέον να τρώνε ωμά κρέατα μαζί με το αίμα! Τελικά, οι γονείς τους απευθύνθηκαν σε ειδικούς και τα παιδιά επανήλθαν μετά από μακροχρόνια θεραπεία και κυκλοφορούν πλέον κανονικά την ημέρα με ειδική στολή.


   Επίσης, κάποτε σε ένα ξένο reality το οποίο το είχε δείξει και η ελληνική τηλεόραση, είχαν βάλει μερικούς συνανθρώπους μας με ΙΨΔ σε ένα σπίτι και ειδικοί μελετούσαν τη συμπεριφορά τους. Η πιο ακραία περίπτωση ήταν ενός άνδρα που φοβόταν τα στυλό και τα χαρτιά (καταναγκασμός) διότι του είχε γίνει έμμονη ιδέα ότι αν ερχόταν κοντά με ένα χαρτί κι ένα στυλό θα αναγκαζόταν να γράψει και να ταχυδρομήσει στην αστυνομία μια ομολογία για ένα έγκλημα που δεν έκανε (ιδεοληψία)!


   Επίσης, είναι γνωστή η περίπτωση του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Howard Hughes όπου μαζί με όλα τα υπόλοιπα, εμφάνισε ocd για τα μικρόβια κι έζησε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο ξενοδοχείου όπου αποθήκευε ακόμα και τα περιττώματά του!

 

 

   Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου το ocd οδήγησε σε παράνοια τα άτομα αυτά και ταλαιπώρησε αφάνταστα τις οικογένειές τους. Το να έχει κάποιος οcd δεν είναι κακό αν είναι ελαφριάς μορφής και δεν του δημιουργεί πρόβλημα, απεναντίας είναι αρετή σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. καθαριότητα, μερικοί που νομίζουν ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί κλπ.) αλλά όταν η υπερβολή μας κυριεύει, τότε πρέπει να αποζητήσουμε θεραπεία γιατί δεν είναι κάτι που περνάει μόνο του.

   Γίνεται για μια άλλη φορά φανερό το πόσο χρήσιμο είναι να προσδιορίσει κάποιος ποιά είναι η ιδεοληψία και ποιός ο ψυχαναγκασμός. Έπειτα μπορεί να αρχίσει η θεραπεία.


 

bottom of page