Η ΙΨΔ είναι μια ψυχική νόσος που εμφανίζεται όταν διαταραχθεί η ισορροπία ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό μας, τους νευροδιαβιβαστές. Η διατάραξη αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα άγχους ή κληρονομικής προδιάθεσης ή και των δύο. Πολλές φορές τα άτομα που έχουν ΙΨΔ, έχουν και το σύνδρομο Tourette που είναι διάφορα τικ (=μανίες).

 

   Τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ονομάζονται νευρώνες και επικοινωνούν μεταξύ τους με ηλεκτρικά σήματα. Κάθε νευρώνας έχει στις άκρες του τη μορφή ίνας και υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ του άλλου νευρώνα (βλ. παρακάτω εικόνες). Για να περάσει το ηλεκτρικό σήμα από το ένα κύτταρο στο άλλο, απαιτείται μια χημική ουσία (νευροδιαβιβαστής) που γεφυρώνει αυτό το χάσμα (που ονομάζεται σύναψη) και επιτρέπει στο ερέθισμα να μεταφερθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           πηγή: http://tech.pathfinder.gr/                                                   πηγή: http://sciencearchives.wordpress.com/

 

 

 

   Οποιαδήποτε διαταραχή των νευροδιαβιβαστών προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, η σεροτονίνη είναι εκείνη η ουσία που είναι υπεύθυνη για την ευτυχία μας και για πολλά άλλα, οπότε όταν στενοχωριόμαστε η παραγωγή της έχει μειωθεί και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μας βοηθούν στο να την επαναπροσλάβουμε. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η παρακεταμόλη (το γνωστό μας Depon) που είναι μια ουσία που μονώνει ηλεκτρικά τις άκρες των νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τον πόνο έτσι ώστε να μη μπορεί να περάσει το ηλεκτρικό σήμα και συνεπώς να μη νιώθουμε πόνο.
   

   Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν είναι κακό αλλά αναγκαίο να επισκεφθούμε έναν ειδικό όταν μας παρουσιαστεί ένα πρόβλημα στην ψυχική μας υγεία και δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πίσω σε αυτό τον τομέα καθώς θεωρούμε τον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο θέμα taboo.
   H διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο ψυχολόγος επικεντρώνεται στη θεραπεία του εαυτού με διάφορες τεχνικές μέσα από τις συνεδρίες ενώ ο ψυχίατρος είναι ένας γιατρός αρμόδιος να συνταγογραφεί φάρμακα που έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τα συμπτώματα της ασθένειας. Ένας συνδυασμός και των δύο είναι

ο καλύτερος δυνατός διότι φαρμακευτική αγωγή χωρίς ψυχοθεραπεία δεν αρκεί στην περίπτωση της ΙΨΔ.

 

   Η ΙΨΔ ταλαιπωρεί το 2% περίπου του πληθυσμού (πάνω από 200.000 Έλληνες), είναι δηλαδή μια ασθένεια που είναι πιο κοινή από το άσθμα ή τον διαβήτη!

 

 

 

   

Αίτια //

Όλα τα άρθρα είναι εντάξει σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και επιτρέπεται ελεύθερα η όποια διακίνησή τους από εδώ, η αντιγραφή κλπ.. Απλά να λάβουμε υπόψη μας ότι στις μέρες μας το internet είναι ένας θησαυρός αλλά με πολλές παγίδες και η παραπληροφόρηση είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για τα άτομα που εμφανίζουν αυτού του είδους τις διαταραχές οπότε πρέπει να σεβαστείτε όχι μόνο τη γνώμη των άλλων αλλά και τη δική σας πριν πείτε κάτι στο forum.

 

created 2011 - Athens, Greece

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now